Home General Importanta aspectului fizic

Importanta aspectului fizic

0

Mulţi se amăgesc pe ei înşişi crezând că înfăţişarea frumoasă ii va face să aibă preţ în ochii lumii. Dar farmecul care vine numai de la înfăţişarea din afară, este ceva trecător şi schimbător, nu se poate pune nici o încredere în el.

Da, se spune şi bine se spune că nu trebuie să judecăm după aparenţe. Şi totuşi, parcă tinerii cu o înfăţişare plăcută par să aibă toate avantajele. Narcis, cunoscutul personaj din mitologie, s-a îndrăgostit de propria persoană, privindu-se în oglindă. Dar, privindu-se în oglindă mulţi tineri se deprimă. Faţa, părul, nasul, silueta şi fizicul lor în general le provoacă stări de nelinişte. Este lucru ştiut că Dumnezeu însuşi iubeşte frumosul.

Dr. James Comer spune referitor la această problemă: “Imaginea fizică face parte din imaginea pe care o avem despre noi. Ea poate influenţa încrederea în sine a unei persoane, precum şi ceea ce va face sau nu în viaţă“. Pare, deci, normal să acorzi un anume interes aspectului fizic. Însă atunci când devii atât de preocupat în această privinţă încât te izolezi de ceilalţi sau îţi pierzi respectul de sine, acest lucru nu mai este normal.

Un lucru interesant este că neplăcerile legate de înfăţişarea personală nu au mereu la bază defecte fizice reale. Specialiştii în psihiatrie spun că adolescenţa este o perioadă de tranziţie în care au loc transformări importante în corp. Pentru a depăşi jena provocată de alte schimbări continue ale corpului, majoritatea adolescenţilor se bazează pe sprijinul grupului lor de prieteni de aceeaşi vârstă. Dar sub privirile atente ale acestora, cât de înalt, scund, gras sau slab eşti, ca să nu mai vorbim de forma nasului sau a urechilor, poate deveni o sursă de îngrijorare. Iar când altora li se dă mai multă atenţie decât ţie sau când se fac glume pe seama aspectului tău fizic (şi câte nu se fac!) poţi foarte uşor să-ţi pierzi respectul de sine.

Mai există şi influenţe de loc de neglijat a mass-mediei: Tv, filme şi reviste. Frumuseţile care te privesc de “acolo” nu sunt de loc o sursă de încurajare. Privind cu jind la frumuseţile perfecte, putem conchide uşor că suntem aproape toţi ca răţuşca cea urâtă. Să fie oare adevărat? Priveşte, tinere, priveşte şi întreabă-te: sunt defectele tale reale sau imaginare? Eşti cu adevărat dezagreabil ca înfăţişare sau alţii te fac să crezi aceasta? Dacă colegii sunt critici în ceea ce priveşte înfăţişarea ta, o fac oare pentru a te ajuta sau pentru a te umili. Unii vor să ajute, dar cei mai mulţi sunt dispreţuitori şi vor să lovească şi să umilească. Pur şi simplu se distrează făcându-i pe cei din jur să sufere. Dar oare chiar ai nevoie de asemenea “prieteni“? Din dorinţa de a avea anturaj cu orice preţ, accepţi asemenea tovărăşii?

Puţini sunt cei ce sunt înzestraţi cu o deplina frumuseţe fizică şi mai puţini cei la care frumuseţea fizică se armonizează cu cea interioară. Cât durează gloria celor ce sunt plătiţi pentru, cu adevărat, minunata lor frumuseţe? Comercianţii de frumuseţe sunt primii care se plictisesc şi aduc în prim plan noi şi noi figuri. Ca să nu mai vorbim de arsenalul de frumuseţe…

Esenţialul este ca tu ca tânăr să fi mulţumit de înfăţişarea ta şi atunci nici “frumoşii” şi nici “frumoasele” mass-mediei şi nici înţepăturile colegilor nu mai au nici un efect. Cât adevăr şi câtă invidie este la mijloc în injuriile colegilor şi ale aşa zişilor “prieteni”?

Atunci când se constată unele imperfecţiuni este bine să se facă îmbunătăţirile necesare. Un ten lipsit de frumuseţe, o greutate corporală prea mare, un nas deformat, urechi proeminente, sau o statură prea scundă sunt motive care va gac sa va considerati “urati”. Dar adolescenţa este o perioadă în care intervin mari schimbări. Acneea, fluctuaţiile în greutate, o creştere ca fulgerul de rapidă sau înceată ca o agonie, sunt necazuri ale adolescenţei. Timpul le rezolvă pe toate. Sau vointa.

Un regim alimentar şi exerciţiile fizice contribuie mult la conturarea unei siluete plăcute şi a unui aspect sănătos si placut. Cu voia părinţilor, se poate încerca o îmbrăcăminte şi o pieptănătură care au darul de a masca defectele (sau aparentele defecte). Culorile hainelor au şi ele importanţa lor, care fără stridenţe, pot favoriza tenul. Liniile pot accentua sau atenua statura şi silueta. Cu puţin efort şi imaginaţie, poţi avea şi tu un aspect plăcut, chiar dacă frumuseţea fizică propriu zisă îţi lipseşte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.