Cum să păstrați legumele proaspete mai mult timp

V-ați întrebat cum să faceți să păstrați proaspete legumele mai mult timp? Ați fost supărați să vedeți că mereu și mereu se alterează și trebuie aruncate?

Iată mai jos câteva sfaturi privind păstrarea legumelor proaspete pentru perioade îndelungate de timp, pentru a reduce deșeurile alimentare și, ulterior, chiar pentru a economisi bani.

Într-o gospodărie se folosesc în timpul iernii și legume în stare proaspătă, cum sunt ceapa, usturoiul, prazul, morcovul, pătrunjelul, țelina, ridichea de iarnă, sfecla roșie, cartofii și varza.

Toate aceste legume trebuie păstrate bine, pentru a fi ferite de îngheț, umezeală și pentru a nu se altera. Majoritatea pot mucegăi foarte ușor dacă mediul în care stau este unul umed. Și o singură legumă alterată într-o cutie le poate strica pe toate din jurul ei.

Leguleme sunt extrem de sanatoase, dupa cum stim deja cu totii. Ele sunt, de exemplu, alimentul recomandat in combaterea diverselor boli (inclusiv a ficatului gras). Cei care sufera de ficat gras trebuie sa manance multe legume – dar acestea trebuie sa fie in stare buna si sanatoase, altfel pot face mai mult rau.

Vorbind despre ficatul gras, avem aici si niste suplimente recomandate care ajuta vindecarea.

Dar ne indepartam de la subiect! Haideti sa revenim la legumele noastre si sa vedem cum trebuie sa le depozitam!

Rădăcinoasele

Rădăcinoasele cum sunt mocovul, pătrunjelul, păstârnacul, sfecla și ridichea de iarnă se pot păstra în condiții foarte bune în timpul iernii în pivnițe sau gropi în pământ, în boxele din bloc, etc.

Sfecla roșie, păstârnacul, napii sunt rădăcinoase mai rezistente și pot fi păstrate în cămări și pivnițe, în grămezi sau în cutii. Morcovii, țelina, pătrunjelul, care sunt mai sensibile, se păstrează în cămări pe stelaje și polițe, sau în pivnițe uscate, fiind stratificate în nisip.

În nisip, pătrunjelul și țelina se pot așeza fie în picioare, fie culcat, cu condiția să fie foarte bine aleși înainte și controlați din când în când pentru a vedea cum se păstrează, și a îndepărta orice are urme de stricăciune.

În gospodăriile în care nu există pivnițe, mai ales la orașe, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, napii și țelina se pot păstra în lăzi de nisip, în cămări bine aerisite și cât mai uscate.

De asemenea, se poate folosi o metodă care dă rezultate foarte bune și păstrează în stare bună legumele: se înfășoară fiecare legumă în hârtie albă după care se pune în ziar sau material de plastic, neapărat uscate.

După care sunt așezate în cămară sau în locuri uscate și răcoroase, de exemplu pe balcon. Această metodă poate fi folosită și pentru celelalte legume. Hârtia, la fel ca nisipul, are scopul de a absorbi orice urmă de umezeală din aer și din jur.

Este nevoie de locuri răcoroase și uscate pentru legume deoarece umezeala și căldura accelerează formarea bacteriilor și prin urmare se ajunge la stricarea legumelor, de orice fel.

Însă unele rădăcinoase nu trebuie să stea în locuri prea uscate, un pic de umezeală ajută ca legumele să nu se deshidrateze, însă prea multă umezeală provoacă apariția mucegaiului, ceea ce nu-și dorește nimeni, nici legume deshidratate, nici mucegăite.

Cartofii

Pregătirile pentru păstrarea cartofilor trebuie să înceapă imediat după recoltare când se țin o zi-două la soare ca să se usuce puțin. Cartofii care sunt loviți sau stricați se aruncă.

În general, cartofii se păstrează în aceleași condiții și încăperi ca și rădăcinoasele, adică în grămezi, în lăzi sau în locuri special amenajate în pivniță. Între grămada de cartofi și pereții pivniței este bine să se pună un strat de paie, cartoane sau cofraje de ouă, pentru a-i feri de umezeală.

Dacă există o cantitate mai mare de cartofi care se dorește a fi păstrată pentru iarnă, aceasta poate fi păstrată în gropi special făcute pentru depozitare.

Cartofii trebuie feriți de apă, în gropi se pun paie și se acoperă cu un strat de pământ. Cea mai bună temperatură de păstrare a cartofului pentru o perioadă lungă de timp, este între +1 grad și +3 grade C.

Ceapa si arpagicul

Ceapa care se dorește a fi păstrată în stare proaspătă trebuie să fie bine coaptă, învelită în frunze multe și uscată bine la soare înainte. Aceasta se păstrează în camere speciale, în cămări sau în podul caselor, în straturi de 25-40 cm grosime, care în timpul iernii se acoperă cu pături, rogojini, paie, etc.

Ceapa se mai poate păstra și în lăzi sau lădițe de șipci, în locuri uscate și ferite de ger. Dacă va fi astfel depozitată în timpul iernii, ceapa nu va îngheța, cu singura condiție să nu fie mișcată din locul ei în timpul gerului.

Se mai poate păstra în cămări legată de o funie (așezată pe suporturi speciale sau atârnată în cui). Arpagicul se păstrează la fel ca ceapa pentru consum, în straturi de 15-20 cm. Temperatura de păstrare este cuprinsă între -3 grade și 0 grade C sau +18 grade C până la 20 grade C, iar umiditatea aerului între 60-65%.

Usturoiul

Usturoiul este mai sensibil la ger, de aceea trebuie păstrat în locuri în care temperatura nu scade sub 0 grade C. Dacă este înghețat, nu mai poate fi folosit, prin urmare nu își mai revine. Metodele de păstrare sunt aceleași ca și la ceapă.

După ce culegeți usturoiul, prin luna septembrie, lăsați-l la uscat în soare câteva zile și nu îl descoperiți din învelișul lui, cu cât mai mult cu atât mai bine. Acesta, la fel ca la ceapă, este un scut de protecție împotriva frigului și a umezelii, și prelungește viața acestuia.

Uneori lumea preferă să îl împletească în funii lungi și să le țină în debara, aproape de bucătarie, deoarece usturoiul este nelipsit în bucătăria Românească, și e mult mai comod să-ș avem la îndemână.

Tot ce trebuie să ținem minte atunci când vrem să păstrăm legumele cât mai mult timp, este că avem nevoie de spațiu potrivit, uscat și răcoros, iar atunci când începem aprovizionarea și depozitarea, trebuie să ne asigurăm că avem legume sănătoase.

Verificați de asemenea spațiul destinat depozitării înainte de a pune legumele la păstrat, de insecte, rozătoare și alte vietăți ce ar putea distruge întreaga recoltă.

Și nu uitați să verificați periodic legumele de eventuale stricăciuni pentru a nu pune în pericol tot ce ați muncit din cauza unei singure legume ce a scăpat neobservată.

Cantități nu prea mari de cartofi, țelină, păstârnac, morcovi, se pot ține în saci aerisiți, cu găurele sau deschiși la gură, altfel rădăcinoasele se înmoaie și se strică.

Sper că acest articol v-a fost de folos și ne-ar plăcea să aflăm și alte moduri de depozitare a legumelor pentru cât mai mult timp. Suntem deschiși la sugestii de cum altfel am putea păstra legumele proaspete.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.