Home General Cum se pastreaza legumele

Cum se pastreaza legumele

0

V-ati intrebat cum sa faceti sa pastrati proaspete legumele mai mult timp? Ati fost suparati sa vedeti ca mereu si mereu se altereaza si trebuie aruncate? Iata mai jos cateva sfaturi privind pastrarea legumelor proaspete pentru perioade indelungate de timp!

Legumele proaspete

Intr-o gospodarie se folosesc in timpul iernii si legume in stare proaspata, cum sint ceapa, usturoiul, prazul, morcovul, patrunjelul, telina, ridichea de iarna, sfecla rosie, cartofii si varza. Toate aceste legume trebuie pastrate bine, pentru a fi ferite de inghet si pentru a nu se altera.

Radacinoasele

Radacinoasele cum sint mocovul, patrunjelul, pastirnacul, sfecla si ridichea de iarna se pot pastra in conditii foarte bune in timpul iernii in pivnite sau gropi in pamint, in boxele din bloc, etc. Sfecla rosie, pastirnacul, napii sint radacinoase mai rezidente si pot fi pastrate in camari si pivnite, in gramezi sau in cutii. Morcovii, telina, patrunjelul, care sint mai sensibile, se pastreaza in camari pe stelaje si polite, sau in pivnite uscate, fiind stratificate in nisip. In nisip, patrujnelul si telina se pot aseza fie in picioare, fie culcat, cu conditia sa fie foarte bine alesi inainte si controlati din cind in cind pentru a vedea cum se pastreaza. In gospodariile in care nu exista pivnite, mai ales la orase, morcovii, patrunjelul, pastirnacul, napii si telina se pot pastra in lazi de nisip, in camari bine aerisite. De asemenea, se poate folosi o metoda care da rezultate si pastreaza in stare buna legumele: se infasoara fiecare leguma in hirtie alba dupa care se pune in ziar sau material plastic. Dupa care sint asezate in camara sau in locuri uscate si racoroase (pe balcon). Aceasta metoda poate fi folosita si pentru celelalte legume.

Cartofii

Pregatirile pentru pastrarea cartofilor trebuie sa inceapa imediat dupa recoltare cind se tin o zi-doua la soare ca sa se usuce putin. Cartofii care sint loviti sau stricati se arunca. In general, cartofii se pastreaza in aceleasi conditii si incapari ca si radacinoasele, adica in gramezi, in lazi sau in locuri special amenajate in pivnita. Intre gramada de cartofi si peretii pivnitei este bine sa se puna un strat de paie pentru a-i feri de umezeaza. Daca exista o cantitate mai mare de cartofi care se doreste a fi pastrata pentru iarna, aceasta poate fi pastrata in gropi special facute pentru depozitare. Cartofii trebuie feriti de apa, in gropi se pun paie si se acopera cu un strat de pamint. Cea mai buna temperatura de pastrare a cartofului este intre +1 grad si +3 grade C.

Ceapa si arpagicul

Ceapa care se doreste a fi pastrata in stare proaspata trebuie sa fie bine copata, invelita in frunze si uscata. Aceasta se pastreaza in camere speciale, in camari sau in podul caselor, in straturi de 25-40 cm grosime, care in timpul iernii se acopera cu paturi, rogojini, paie, etc. Ceapa se mai poate pastra si in lazi sau ladite de sipci, in locuri uscate si ferite de ger. Daca va fi astfel depozitate in timpul iernii, ceapa nu v a ingheta, cu singura conditie sa nu fie miscata din locul ei in timpul gerului. Se mai poate pastra in camari legata de o funie (asezata pe surpoturi speciale sau atirnata in cui). Arpagicul se pastreaza la fel ca ceapa pentru consum, in straturi de 15-20 cm. Temperatura de pastrare este cuprinsa intre -3 grade si 0 drage C sau +18 grade C pina la 20 grade C, iar umiditatea aerului intre 60-65%.

Usturoiul

Usturoiul este mai sensibil la ger, de aceea trebuie pastrat in locuri in care temperatura nu scadesub 0 grade C. Daca este inghetat, nu mai poate folosit, prin urmare nu isi mai revine. Metodele de pastrare sint aceleasi ca la ceapa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.