Home Tech Cum se instaleaza un Hard Disk?

Cum se instaleaza un Hard Disk?

0

Vreti sa stiti exact cum se instaleaza un hard disk pentru calculatorul vostru, simplu, eficient, fara necesitatea de a chema pe cineva care sa faca treaba cea usoara pentru dumneavoastra? Cititi acest scurt dar complet tutorial despre cum se instaleaza un HDD (hard disk)!

Hard-disk-ul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator in lipsa lui un calculator nu mai poate fi folosit. De ce nu mai poate fi folosit? Foarte simplu deoarece pe suprafata discurilor sale sunt stocate toate datele cu care lucram pe un calculator si pentru simplul fapt ca la pornire biosul verifica prezenta HDD-ului. Daca acesta nu exista va semnala o eroare.

Exista mai multe reguli care trebuiesc respectate cand instalam un HDD intr-un calculator. Un sfat ar fi acela ca sa nu fixati in pozitia normala cu suruburi un HDD pana ce nu la-ti configurat si a-ti pornit macar odata calculatorul. Acest lucru deoarece s-ar putea sa existe niste conflicte si trebuie schimbata panglica etc.

  1. Mai intai se instaleaza numai un singur disk IDE, care trebuie setat pe “Master. Daca aveti doua discuri IDE decideti care dintre ele va fi setat pe “Slave” si care pe “Master”. Daca aveti un Hard de 3.5″ si vreti sa-l instalati intr-un spatiu de 5.25″, va trebui sa montati doua sine Hard-ului pentru a putea sta fix intr-un spatiu de 5.25″. Majoritatea HDD sunt cumparate impreuna cu aceste sine.
  2. Atasati sinele HDD-ului aliniind sloturile libere ale sinelor cu gaurile de insurubare ale acestuia. Pentru a conecta HDD-ul, conectati panglica de 20 de pini (partea mai lunga daca este impartita) in primul canal IDE pe placa de baza tinand seama de a conecta firul rosu al panglicii pe pinul 1. Conectati celalalt capat al panglicii in HDD, tinand cond ca nodul de pe panglica sa intre in crestatura drive-ului. Daca nu dispuneti de o panglica cu noduri, introduceti-o cu firul rosu in dreapta. Conectati si LED-ul HDD-ului pe placa de baza .Conecati apoi alimentarea discului cu firul rosu in stinga. Alimenatrea disului SE POATE INTRODUCE INTR-UN SINGUR MOD datorita formei sale asa ca daca vedeti ca nu intra nu fortati ci intoarecti-o invers.
  3. Porniti calculatorul. Daca Hardul nu este detectat sau calculatorul nu porneste, vedeti daca discul produce zgomot. Daca se aude un zgomot, verificati jumperii sau conexiunile facute.Daca in scimb nu se aude nici un zgomot si calculatorul a pornit, intrati in BIOS (pe ecran vor apare tastele ce trebuie apasate pentru a intra in BIOS) pentru a configura drive-ul sau setati-l pe “ autodetect” si verificati daca portul IDE este activat.

Daca totul merge bine, dupa ce calculatorul porneste si detecteaza HDD-ul, veti vedea un mesaj de eroare cum ar fi “System disk not found. Please insert system disk.”.Totul este O.K. si poti sa-ti folosesti calculatorul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.