Cum sa nu-ti fie sila de biserica in Romania?

Ca biserica se-ndeparteaza din ce in ce mai mult de toate cele sfinte si de divinitate, imi era destul de clar de ceva vreme incoce. De-a lungul vietii mele, am vazut popi conducand masini tunate si injurand in trafic, claxonand babute care treceau prea lent pe trecerea de pietoni, am vazut popi burtosi, beti prastie, uitand numele mortului la inmormantare, gresind numele copilului la botez si batand apropouri strengaresti miresei la nunta. Am vazut popi zicand “Nu-i nevoie sa dati vreun ban” in timp ce intindeau mana, i-am vazut sclipindu-le ochii in cap cand insfacau crucea de aur si i-am vazut cascand plictisiti in timp ce turuiau cine stie ce rugaciune.

Ca biserica, cel putin din Romania, este o panarama interesata doar de profit si de pastrarea mentalitatilor invechite, obosite, depasite de timp, imi era destul de clar si, cu toate ca sunt un om care crede si mai ales spera ca exista un Dumnezeu acolo sus, nu pot sa am vreun respect fata de biserica din Romania.

Acum insa mi s-a facut de-a dreptul sila. Acum, cand biserica a inceput sa devina formator de opinie, acum cand biserica a inceput sa se implice in politica, acum cand biserica a facut inadmisibilul, lucrul care dupa parerea mea ar trebui sa rezulte in arderea completa a sutanelor lor minunate. Iata cam ce se intampla pe la noi pe la biserici:

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

Si daca afisele se pot falsifica usor, pana la urma, un nenea popa la tol festiv, zicandu-le oamenilor despre politica ca sa-l multumeasca pe-al de mai sus, reprezentantul partidului care poate-poate le mai construieste o biserica… ei bine, asta e clar pe bune:

Problema nu este ca biserica le zice oamenilor sa voteze cu Ponta, problema este ca biserica le zice oamenilor cu cine sa voteze! Putea sa le zica oamenilor sa voteze cu Iohannis, ca tot treaba aia era: de ce sa se bage? De ce sa nu-si vada ei de tamaia si coliva lor, si sa lase politica pentru cand isi dau jos sutana?

Nu prea se poate asta, pentru ca politicienii sunt cei care-i scutesc de taxe, cei care le construiesc biserici si le umfla burtile – iar ei trebuie sa intoarca favorul. Ca-i Ponta sau Basescu, ca-i Iliescu sau Constantiescu, ca-i Iohanis sau Macovei – daca omul le da, atunci numai de bine! Cam pana aici se intinde valoarea morala a oamenilor lui Dumnezeu: pana la urmatoarea punga, iar cel care o da, acela e alesul Domnului.

Si ma intreb acum, dintre oamenii cu capul pe umeri care mai aveau vreun dram de respect pentru biserica, vor mai avea si de-acum incolo sau si pe ei ii va cuprinde sila? Si oare cat timp vom tine minte toate asta? Vor lua ceva masuri preafericitii si preaminunatii? Caci ma indoiesc eu ca in fisa de post a popilor este trecuta campania electorala…

Iar pentru cei care ma vor mustra ca zic asa de rau despre oamenii lui Dumnezeu, vreau sa le spun ca eu cu ei nu am nimic. Cu popii astia care n-au nicio legatura cu religia, ci cu conturile din banca sau alte “placeri lumesti” am. Ca a zice despre multi dintre popi ca sunt oamenii lui Dumnezeu e ca si cand ai zice despre tanti de la bacanie ca e vinovata de disparitia zimbrului din Romania…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.