Cât costă renovarea unei garsoniere în 2019?

Daca v-ați hotărât să renovați garsoniera – sau cochetați cu această idee și nu știți sigur dacă vă permiteți acest lucru, articolul de astăzi va încerca să vă ajute, oferind răspunsul la cea mai importantă întrebare: cât costă să îți renovezi garsoniera anul acesta?

Se zice că cel mai bun moment pentru începerea renovării unei locuințe este la începutul anului, dar nu putem controla tot timpul acest lucru. Eu mereu sunt de parere că cel mai bun moment pentru a începe un proiect este atunci când ai fondurile necesare.

Iar prețurile nu diferă chiar foarte mult de-a lungul anului – dar aveți în vedere că puteți negocia mereu și obține un preț ceva mai mic, cel puțin când este vorba despre manoperă.

Cu aceste mici detalii cunoscute acum, să trecem la subiectul de astăzi: cât costă renovarea unei garsoniere în 2019? Acest articol a fost scris inițial în 2016, dar cum piața imobiliară și toate prețurile din domeniul construcțiilor au crescut semnificativ de atunci, m-am hotărât să fac o actualizare cu niște prețuri ceva mai apropiate de realitatea de azi.

În momentul în care vine vorba de renovarea unei garsoniere, prețul depinde de foarte mulți factori. În acest articol vom vorbi de o renovare completă, considerând că aveți o garsonieră bătrânească ce nu a mai fost renovată de mult timp, unde va trebui schimbat totul.

În acest caz, am avea nevoie de următoarele lucruri pentru renovarea completă a garsonierei:

– instalație electrică nouă
– pereți decopertați, tencuiți din nou și dați cu lavabilă
– pus parchet nou (aici s-ar putea să fie nevoie și de șapă, care mai crește prețul)
– instalat uși noi și termopane
– instalat gresie/faianță
– schimbat țevi de apă în baie/bucătărie

Cam astea ar fi principalele lucruri ce trebuie făcute pentru o renovare completă. Dacă deja s-au făcut unele dintre aceste lucruri sau nu vreți să le faceți, atunci prețul va fi mai mic. Dar…

Care este prețul renovării unei garsoniere în 2019?

Este dificil să estimezi un preț exact pentru că multe lucruri intră aici în discuție, de la orașul în care se face această renovare la materialele folosite.

Cel mai mult vor influența prețul materialele pe care plănuiți să le folosiți. Personal, aș recomanda să folosiți mereu materiale de cea mai bună calitate, pentru că cele foarte ieftine nu sunt rezistente și nu veti putea să vă bucurați de ele prea mult timp.

În cele din urmă, cu materialele ieftine care ar trebui înlocuite constant, veți ajunge poate la costuri chiar mai mari decât dacă ați lua de la început materiale ceva mai bune, dar de calitate superioară.

Dar fiindcă ideea acestui articol este să ofere și niște numere estimative, asta vom face. Pentru ce am listat mai sus, manopera ar fi undeva între 5,000 si 8,000 de lei (dar fără materiale). Uneori trebuie inclusă și mâncarea pentru muncitori.

Este posibil ca în provincie prețurile să fie ceva mai mici, iar în București și orașele mari, prețurile să varieze foarte mult. Mereu încercați să discutați cu mai multe persoane vis-a-vis de costurile pentru manopera (și nu uitați, și aici prețurile mici pot însemna o calitate mai slabă a lucrărilor).

Personal, cred că o medie a prețului (cam 6,500 de lei) poate fi considerat un preț corect pentru o asemenea lucrare. Dar acestea nu vor fi costurile totale pe care trebuie să le plătiți!

Veți avea nevoie și de materiale, iar prețul lor este foarte mare, cu variații la fel de mari.

De exemplu, un metru pătrat de gresie, poate să coste între 25 și 120 de lei, poate chiar mai mult. Parchetul, la fel, în funcție de grosime și model, va costa mai mult sau mai puțin, începând cu 20 de lei metru pătrat și ajungând până la 100 de lei.

Apoi se mai adaugă toate grămezile de lucruri despre care probabil nu știți foarte multe: țevi, robineți, legături, saci cu diverse materiale necesare pentru finisaje, componente electrice și tot așa. Prețurile sunt în general mici pe bucată, dar se adună repede.

Ar trebuie considerate și aceste costuri și discutate înainte cu echipa: ei știu cel mai bine să le estimeze (în special când vine vorba despre cantități) și vă pot sfătui cu privire la calitatea și specificațiile materialelor necesare.

Cu unii meseriași este mai ușor de discutat decât cu alții, așa că nu luați ca literă de lege recomandările pe care le fac ei. Dar cel puțin în privința estimării cantității, vor știi cât să vă ceară.

Luând niște prețuri medii pentru materialele necesare – nici cele mai ieftine, dar nici cele mai scumpe produse disponibile – ar trebui să mai aveți pregătiți în jur de 6,000 de lei.

Dar acestea pot crește spectaculos (chiar să se dubleze) dacă începeți să vă doriți materiale mai bune, mai de lux și mai rezistente.

Deci, în total, costurile de renovare a unei garsoniere, incluzând manopera și materialele, ar începe undeva de la 12,500 de lei (2,650 de euro) cu tot cu materiale. De aici, prețurile urcă mai mult sau mai puțin în funcție de materialele cumpărate.

Dacă doriți să vă cumpărați lucruri noi în casă – de la electrocasnice la mobilier, ar trebui să vă pregătiți să plătiți o sumă similară cu cea pentru manoperă și materiale. Undeva la 3,000 de euro veți putea cheltui pentru obiecte de calitate – nu cele mai bune disponibile momentan, dar nici cele mai ieftine.

Acum, prețurile vor crește substanțial o dată cu pretențiile. Dacă vreți ca rezultatul final să fie unul ultramodern și durabil, puteți ajunge să cheltuiți și 10,000 euro cu renovarea garsonierei (incluzând aici totul, de la manoperă la materiale de construcții și mobilă nouă în casă).

Partea bună atunci când cumpărăm o garsonieră și dorim să o renovăm, este ca putem să o facem exact după placul nostru, și ne vom simți ca acasă o dată terminată – și nu este nici o grabă, în general, să facem totul din prima. 

Așa că dacă fondurile nu sunt suficiente, începeți doar cu o manoperă și materiale de calitate, urmând mai apoi să adăugați treptat mobilierul exact așa cum vi-l doriți.

Concluzie

Ca să recapitulăm, un răspuns la întrebarea “cât costă renovarea unei garsoniere” de la zero, ar fi așa:

Prețurile încep de la 2,650 de euro cu manoperă și materiale și până la 6,000 de euro cu mobilă inclusă. Dacă vrei numai finisaje de lux și mobilă pe măsură, prețurile ar putea fi duble pentru renovarea unei garsoniere.

Notă: Aceste prețuri sunt actualizate în 2019 și reprezintă estimări făcute calculând o medie a prețurilor ce se regăsesc în magazine, a informațiilor găsite online și a experienței proprii. Ele pot varia de la magazin la magazin, în funcție de persoanele cu care alegeți să lucrați, de suprafața garsonierei și orașul în care au loc lucrările.

6 thoughts on “Cât costă renovarea unei garsoniere în 2019?”

 1. Eu zic sa copnsiderati aceste preturi orientative bine de tot.. Sunt peste 2000 ca inceput, lejer.
  Manopera este destul de mare. Eu am dat 1700 ptr un hol si o bucatarie. Nu foarte mari. Plus mancare prostului, ca n-am avut ce face, asa ca..2000 cu totul.
  Tamplaria – daca iei usa de intrare de 500 de lei..da..si la termopane la fel.
  La fel si cu celelalte materiale.
  Partea de instalatii s-ar putea sa va surprinda neplacut ca manopera.(aici se scrie despre schimbat instalatia electrica toata, plus sanitare, etc..).
  Un pret corect d einceput e cam 3000 de euro toata garsoniera.(nu 2.000)
  Eu am dat – fara sa pun la socoteala mobila noua de bucatarie – nu f.scumpa, aragaz – la fel nu top, nu termopane, doar usa intrare..cam 7500 de lei.
  Este mult dupa parerea mea, dar materialele sunt f.scumpe si niciodata nu poti face calcul exact. In general, la ce calculati, puneti x1.3..ala e aproape – nu sigur – pretul corect, cel putin la materiale.

  Succes!

 2. Buna ziua
  Solicit o oferta de pret
  Amenajat camera
  – Amorsă plus vopsit lavabil alb 2 tavane total = 20,07 mp
  – zugrăvit lavabil pereți =10 mp
  – tapet = 31,34 mp
  – plintă 15,12 ml
  – bordură sus 16,65 ml
  – montat parchet laminat = 16,54 mp

 3. Pentru o garsoniera de 32 mp, mie tocmai mi s-au cerut 2650 euro pentru manopera (fara factura) pentru:
  – renovat complet baia (scos faianta si gresia, refacut instalatiile sanitare, montaj WC si dus; gresie si faianta noi)
  – astupare crapaturi si rezugravit peste tot
  – retusuri pe la colturile peretilor
  – demontare parchet si inlocuit cu gresie (cca 25 mp)
  – refacut instalatia electrica actuala (se schimba niste fire, fara a se trage noi trasee)
  – carat deseurile pana la ghena blocului (de acolo trebuie sa ma ocup eu de transport spre groapa de gunoi)

  Nu se monteaza calorifere noi, nu se schimba configuratia peretilor, nu se pun termopane, nu se fac scafe etc.

  Mesterii nu mi-au spus nimic despre mancare, bautura si tigari, desi miroseau a alcool pe la ora 10 dimineata.

  Materialele si transportul lor se platesc separat

  E mult, e putin?

  Mesterii estimeaza cam 2 saptamani pentru anvergura lucrarii.
  Ultima data a fost renovata complet in urma cu 12 ani.

 4. Catalin. Pretul acela de 5000 -6000 lei este bataie de joc pt meseriasi care se respecta si fac renovarea ok
  Acest articol este scris de o persoana care cauta sa tina preturile manoperei foarte jos.
  O renovare cap coada inclusiv carat materiale si moloz poate ajunge lejer la 20 000 lei (si nu sunt de acord ca si client sa se ocupe de alimentatie ,bautura ,tigari; ) ca si client daca calculezi manopera+ alimentatie si etc ajungeti tot la suma pe care am estimato eu. Preturile variaza si in functie de cat de complexa este lucrarea.

 5. Am vorbit cu un mucitor calificat pt renovarea totala (dupa consolidare) a unei garsoniere de 30 mp in Bucuresti, mi-a zis 4 mii de euro doar manopera! Si asta a zis ca e pret de prieten. Deci articolul e cam cu preturile de acum 15 ani.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Diverse cookies folosite pentru personalizarea reclamelor de pe acest site, in functie de interesele personale. Reclamele nu vor fi personalizate in cazul in care nu sunteti de acord, dar nu vor fi eliminate.

Advertising cookies

Analytics

Cookies folosite pentru a tine o evidenta a traficului pe site (numarul de vizitatori unici si paginile vizitate), categoriile de persoane care ne viziteaza si locatia acestora. Uneori, aceste date sunt oferite partenerilor nostri in scopuri de publicitate, dar nu vom oferi decat informatii generice (numar de vizitatori, tara/orasul din care se viziteaza si nicidecum IP-uri sau alte date personale).

Cookies de analiza a traficului

Other