Cât costă renovarea unei băi în 2021?

Dacă vă gândiți să aduceți îmbunătățiri băii dumneavoastră sunt convins că vă doriți să știți cât costă renovarea unei băi înainte să vă apucați de ea.

În primul rând pornim de la premiza că vrem să schimbăm totul. Ceea ce înseamnă că v-a trebui să plătim pe cineva care să dea jos gresia și faianța deja existente, sau doar un strat de perete, depinde ce avem în baie.

De obicei, în băile mai vechi, în spatele faianței, a gresiei, a chiuvetei și sub cadă, se poate ascunde mucegai. Așa că cea mai bună mișcare ar fi să te asiguri că pornești de la o cameră goală și sănătoasă, altfel, orice pui nou, va deveni murdar în scurt timp.

După ce am eliberat toată baia, trebuie măsurați pereții pentru a face lista cu materiale de care avem nevoie și cantitatea necesară din fiecare. Dacă vrei să pui faianță până în tavan sau doar până la jumătate se modifică doar cantitatea de faianță.

O baie are în medie 4 metri pătrați, dar în mare toate au nevoie de aceleași materiale și accesorii, așa că vom încerca să estimăm costurile la prețurile de anul acesta.

Materiale necesare pentru renovarea unei băi:

 • gresie (aici se scade partea de cadă)
 • faianță
 • lavabilă
 • geam termopan, dacă ne dorim înlocuirea celui vechi (dacă există
 • mască de baie cu lavoar, recomandăm în locul chiuvetei simple deoarece crează spațiu de depozitare, ceva de care duc lipsă multe băi, mai ales dacă nu există o debara în apropiere.
 • cadă de baie
 • toaletă și rezervor
 • dulap cu oglindă
 • baterii și instalații de apă
 • accesorii, adezivi, chituri, brâuri și plinte pentru gresie și faianță
 • manoperă

Având toate acestea pe lista noastră, acum trebuie să ne calculăm bugetul. În funcție de acesta știm dacă ne uităm la cele mai mici prețuri, cele mai mari sau media lor.

Nu știu cât de necesară este cea mai extravagantă gresie pusă în baie, depinde cât de mult timp petreci acolo. În principiu gresia și faianța la prețuri medii sunt și de calitate și arată și bine, deci nu trebuie să ne întindem către cele mai scumpe.

NOTA: Preturile sunt estimate pentru produse de valoare medie spre ieftina. Cu cat baia este mai mare si se doresc finisaje mai scumpe, cu atat cresc mai mult preturile. Dar cele folosite mai jos sunt pentru o baie la pret mediu, insa decenta.

Cât costă renovarea unei băi în 2021:

 • Gresia la prețul mediu de 40 lei m2, costă in jur de 200 lei
 • Faianța poate urca până la 50 lei m2, rezultând 1600 lei (consideram o inaltime de 2m/perete)
 • Lavabilă (de preferat antimucegai) pt tavan în jur de 150 lei
 • Geamul PVC, în funcție de mărime, poate fi in jur de 300 lei
 • Mască de baie cu lavoar, în funcție de model, de la 400 lei la 600 lei
 • Cadă de baie (sau cabină de duș) 900 lei – dar aici pretul poate urca rapid mai ales la cabinele de dus
 • Toaletă și rezervor cam 450 lei
 • Dulap cu oglindă în jur de 250 lei
 • Baterii și instalații pentru apă ajung cam la 400 lei
 • Accesorii, chituri, adezivi pentru faianță, adunate fac aproape 250 lei
 • Manopera (care include decopertare, gletuire și finisare, pe lângă toată lista de mai sus) se ridică la 2000 lei

Total: 7000 lei in medie

Deci in total, renovarea unei bai va costa cam 7,000 lei (inclusiv manopera). Aceasta renovare include schimbarea completa a baii si folosirea unor produse de cost mediu, dar de calitate pentru un produs final placut.

Aveți totuși în vedere și cheltuielile neprevăzute, niciodată nu se știe ce probleme găsești atunci când renovezi ceva ce n-a mai fost atins de multă vreme. Un fond de urgență de 15% din suma totală te-ar ajuta să nu intrii în panică dacă se ivește ceva. În cel mai „rău” caz îți rămân niște bănuți în plus.

Desigur fiecare element în parte pe care îl alegeți va avea un cuvânt de spus la prețul final, trebuie doar să știți care vă sunt prioritățile. Calitatea ar trebui să vină înaintea aspectului extravagant.

Dacă atunci când vine vorba de mobilier, cadă, toaletă, chiuvetă nu ar fi bine să facem compromisuri, mai ales când ținem cont de calitatea materialelor, când alegem gresia și faianța, ar fi bine să alegem în funcție de durabilitate.

Puteți să mai scădeți din preț și dacă nu considerați necesar să schimbați chiar totul, băile renovate recent nu au nevoie să fie luate de la zero. Aș schimba totusi, cada, chiuveta și toaleta, sau le-aș dezinfecta cu strictețe.

Până la urmă nici la hotel nu le schimbă după fiecare turist, dar există opțiuni de curățare ce pot face totul curat lună. Într-un final, alegerea mobilierului și a aspectului final, ține de bugetul fiecăruia.

Acestea sunt prețurile medii găsite de noi, ceea ce înseamnă că există opțiuni și pentru un buget restrâns, dar și pentru gusturi rafinate care pun mare preț pe aspectul fiecărui detaliu și-și doresc cele-mai-cele accesorii.

Sperăm că acest articol să fi fost de ajutor, și dacă te hotărăști să treci printr-o astfel de experiență, ajută-ne cu detalii pe care, poate, le-am omis, sau anunță-ne și pe noi dacă am estimat corect această aventură. Spor la renovat!

3 thoughts on “Cât costă renovarea unei băi în 2021?”

 1. 1.Manopera 2000 lei ia un incepator care face un fel de prostituție profesionala.
  2. Gresie și faianță cu 40- 50 lei, nu este un preț mediu ci este un preț mic, calitatea produselor fiind cel puțin îndoielnică.
  3. Prețul pentru mobilier nu îl mai comentez, probabil este făcut din carton și vopsit cu alb.

 2. Pentru dl Cristian…

  Preturile de Germania la salariile Romania si priceperea lui Dorel si vrei sa scot din buzunar 10.000 lei manopera pentru o baie mica de apartment… Dar ce faci pe banii astia? Gletui cu cutitul de intins untul pe paine…sau ? Ca nu inteleg… Salariul mediu pe economie nu depaseste 2000 lei si tu vrei 10000 lei pt 2 saptamani ( daca te-ai grabi termini intr-o saptamana maxim dar tragi de timp ca sa justifici pretul cerut) de lucru… Ca ala ce sta in apartment daca avea bani de manopera de 10000 pentru o baie nu ar mai sta in apartment. Ati lucrat si voi salahori pe Spania sâ Germania si acum veniti la amaratii de romani sa cereti bani nejustificati. Sa va fie rusine!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.