Mituri culinare false – adevarul despre gatit!

0

Cand vine vorba de mituri, leacuri si alte lucruri care sunt departe de domeniul stiintific, romanii sunt asi. Din pacate insa, o sumedenie de astfel de mituri nu sunt altceva decat idei preconcepute, invechite si false! Citeste mai jos despre cateva mituri despre mancare, mituri culinare care nu sunt deloc adevarate si invata sa gatesti asa cum trebuie!

Mitul culinar 1: Legumele verzi fierte isi pierd calitatile nutritive – FALS!
Daca sunt fierte in exces, legumele intr-adevar pierd o parte din calitatile lor in stare naturala, in special vitaminele care sunt solubile in apa. Totusi, acestea nu se pierd in totalitate, iar nutrientii puternici precum fierul sau potasiul nu se pierd oricat de mult le-ai fierbe!

Mitul culinar 2: Consumul de alcool, in orice cantitati, este nesanatos – FALS!
Toata lumea stie ca un pahar de vin pe zi tine organismul sanatos. Acest mit este partial adevarat, cu precizarea ca nu vinul insusi ci alcoolul (bere sau tarie) face bine sanatatii daca este consumat cu moderatie. Principala actiune benefica a alcoolului este protejarea inimii prin cresterea nivelului de colesterol bun din organism. Aveti grija, insa! “Moderat” inseamna 150 ml de vin pe zi sau 400 ml de bere sau 50 ml tarie! Consumul de alcool in exces poate provoca foarte mult rau organismului, in special ficatului!

Mitul culinar 3: O mancare prea sarata poate fi salvata daca adaugam un cartof – FALS!
Cartoful in sine nu este un produs care sa absoarba sarea ca un burete. Este adevarat ca, daca il scoatem dintr-o mancare foarte sarata va fi si el sarat – dar acelasi lucru se poate spune despre orice aliment din acea mancare. Deci cartoful in sine nu suge excesul de sare, orice ar fi. Si atunci cum salvam o mancare prea sarata? Adaugati niste zahar sau otet in mancare – sarea nu va disparea, dar nu se va mai simti gustul atat de suparator!

Mitul culinar 4: Cafeaua decafeinizata nu contine cafeina – FALS!
Este drept, continutul de cafeina dintr-o cafea decafeinizata este minor, dar acesta exista – un procent intre 97 si 99 este eliminat din continutul de cafeina, ceea ce inseamna ca doar cei mai sensibili consumatori vor simti efecte minore ale cafeinei… daca vor consuma cam 6 cani de cafea pe zi!

Voi ce mituri culinare stiati care s-au dovedi a fi false?

LEAVE A REPLY